104410 Tiedotus ja koulutus

Dokumenttielokuva Tupakkatytöt

Dokumenttielokuva ”Tupakkatytöt” on kuvaus keväällä 2004 toimintansa lakkauttaneen Amerin tupakkatehtaan viimeisistä työpäivistä ja tehtaassa työskennelleiden naisten elämästä ja elämäntilanteiden muutoksista. Tarina seuraa useita lomautettuja naistyötekijöitä yli vuoden ajan ja erityisesti sitä, kuinka he uudelleen sijoittuvat työelämään, minkälaisia vaikeuksia he uudelleen sijoittelussa kohtaavat ja miten lomautus vaikuttaa heihin, syrjäytyvätkö he vai sijoittuvatko uudelleen. ”Tupakkatyttöjen” aihe toimii esimerkkinä maailmanlaajuisesta tapahtumaketjusta. Globalisaation teollisuuteen tuomien muutosten ja mielikuvamarkkinoiden myötä tehtaita lakkautetaan, jotta tuotanto voidaan siirtää halvempiin maihin tai kuten Amerilla, imagon siistimiseksi. Entiset työntekijät irtisanotaan. ”Tupakkatytöt” on ainutlaatuinen lomautettujen naisten elämän konfliktikohdan tutkimusprojekti, joka on lähtökohdiltaan sekä taiteellinen ja humaani että vahvasti yhteiskunnallinen. Osa naisista on viettänyt tehtaassa parhaan työikänsä ja yli keski-ikäisinä heidän on vaikea saada enää uutta työtä. Nuoremmat pyrkivät kouluttautumaan uudelleen tai etsivät uutta työpaikkaa. Yksi päähenkilöistä käy läpi työoikeudellista prosessia ja sen seurauksia, koska on joutunut kokemaan työpaikkakiusaamista tehtaalla, toinen taas etsii ratkaisua lomautukseen ja ryhtyy äitinsä omaishoitajaksi. Elokuva valmistuu keväällä 2005.

Hankkeen vastuuhenkilö
Arto Halonen

TUPAKKATYTÖT – IRTISANOMINEN MUUTTAA ELÄMÄÄ

4.9.2006

Dokumenttielokuva Tupakkatytöt on kertomus keväällä 2004 toimintansa lakkauttaneen Amerin tupakkatehtaan työntekijöiden viimeisistä työpäivistä ja naisten, tupakkatyttöjen elämäntilanteiden muutoksista. Dokumentti on humaani ja yhteiskunnallinen. Työsuojelurahasto tuki elokuvan tuottamista tiedotusmäärärahalla.

Tuusulan Amer-Tupakan toiminta päättyi 26. maaliskuuta 2004 ja 260 työntekijää irtisanottiin. Ohjaaja Tarja Mattilan mukaan Tupakkatyttöjen aihe toimii esimerkkinä maailmanlaajuisesta tapahtumaketjusta. Globalisaatio muuttaa teollisuutta ja tehtaita lakkautetaan.

Kolmen naisen tarina


Tupakkatytöt kuvaa irtisanottujen naisten pyrkimyksiä selviytyä uudesta tilanteesta. Tarina seuraa Karoliina Mustosta, Tuula Rantalaa ja Raija Haukijärveä ja muita naistyöntekijöitä yli vuoden ajan. Löytävätkö naiset uutta työtä? Millaisia vaikeuksia he uutta työtä etsiessään kohtaavat? Miten irtisanominen vaikuttaa naisiin? Syrjäytyvätkö he vai löytyykö uusi alku?

Osa naisista on viettänyt tehtaassa parhaan työikänsä ja keski-iän ylittäneinä heidän on vaikea saada enää uutta työtä. Nuoremmat pyrkivät kouluttautumaan uudelleen tai etsivät uutta työpaikkaa. Yksi päähenkilöistä käy läpi työoikeudellista prosessia ja sen seurauksia, koska on kokenut työpaikkakiusaamista tehtaalla. Toinen taas etsii ratkaisua työn loppumiseen ryhtymällä äitinsä omaishoitajaksi.

Kun palkka ei tule


Nuorimmat irtisanonut saivat töitä, mutta yli 50-vuotiaiden oli vaikea. Työvoimaviranomaiset tarjoavat kaikkea muuta, kurssia, työnhakuneuvontaa, opastusta ansioluettelon tekemiseen ja atk-koulutusta. Työtä ei työvoimaviranomaisilla kuitenkaan ole tarjota, ainakaan kaikille.

Töiden loppuminen ei merkinnyt joutilasta vapautta, koska kysymys oli toimeentulosta; palkka ei juokse. Nuoremmat pääsivät jatkokoulutukseen ja töihin, iäkkäämmät jatkavat etsintää tai ovat päässeet työttömyyseläkkeelle.

Televisiossa lokakuussa


Elokuvan käsikirjoitus ja ohjaus on Tarja Mattilan. Elokuvan on tuottanut Arto Halonen. Art Films production AFP Oy:n yhteistyökumppaneita Tupakkatytöt -dokumenttielokuvassa ovat Yle TV2, Suomen Elokuvasäätiö, SAK, Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL ry sekä Työsuojelurahasto.

Elokuvan Tuusulan ensi-ilta oli tammikuussa 2006. TV 2 esittää Tupakkatytöt-elokuvan dokumenttipaikallaan tiistaina 24.10.2006 klo 22.05 heti uutisten jälkeen.

Toimittaja
Sirpa Jyrkänne

Hanketiedot

 • HakijaArt Films production AFP Oy
 • ToteuttajaArt Films production AFP Oy
 • Lisätietoja
 • Arto Halonen
  040 500 6602
  (09) 735 413
 • Toteutusaika
 • 1.9.2004 - 1.9.2005
 • Arvioitu valmistumisaika
 • 15.3.2006
 • Työsuojelurahaston päätös
 • 8.11.2004
  20 000 euroa
 • Kokonaiskustannukset
 • 160 027 euroa
 • Tulokset valmistuneet 14.8.2006

Aiheluokitus