113048 Tiedotus ja koulutus

Taiteilijan työ

Taiteilijan työ

2.4.2013

Taiteilijan työtä ihaillaan ja sitä pidetään esikuvana vapautta ja luovuutta arvostavassa yhteiskunnassa. Työn arki on kuitenkin täynnä haasteita.

Dokumenttielokuva Taiteilijan työ käsittelee eri taidealojen ammattilaisten työn arkea ja siihen liittyviä haasteita. Taloudellisen toimeentulon lisäksi taiteilijan työn haasteita ovat esimerkiksi kilpailu, menestymisen paine, vaihtelevat työolosuhteet, luovuuden ylläpitäminen ja omasta terveydestä huolehtiminen. Dokumenttielokuvassa kuvataan ja haastatellaan taiteilijoita heidän työympäristössään. Haastatteluosiot muodostavat eheän kokonaisuuden, joka antaa realistisen kuvan taiteilijan työstä ja sen haasteista.

Dokumenttielokuvassa sukelletaan sellaisiin taiteilijan arjen tilanteisiin, joihin ei tavallisesti päästä käsiksi. Mitä kaikkea taiteilija tekee valmiin teoksen tai esityksen takana? Miten taiteilija pitää itsensä luovassa vireessä tai kehonsa jaksavassa kunnossa? Saako yhteiskunnassa olla taiteilija vai pitääkö tekijöiden laajentua moneen suuntaan? Millaisia ovat taiteilijoiden huippuhetket tai ne työvaiheet, kun tekemisestä on kadonnut intohimo?

Ohjaus Janne Laiho
Käsikirjoitustyöryhmä Heli Ansio, Pia Houni, Janne Laiho ja Kimmo Koskinen
Kuvaaja Sakari Rinta-Valkama
Äänisuunnittelu Tuomas Skopa

Dokumenttielokuva pohjautuu Taiteilijan hyvinvointi muuttuvassa taidetyössä-tutkimushankkeeseen (hankenumero 111253 ), jota TSR rahoittaa.

Hankkeen vastuuhenkilö
Anttoni Palm

Dokumenttielokuva valottaa taiteilijan työtä

17.9.2014

Dokumenttielokuva Taiteilijan työ valottaa taiteilijan työn sisältöä, mielekkyyttä, haasteita ja epäkohtia.

Elokuva pohjautuu Työterveyslaitoksen laajaan tutkimukseen Taiteilijan hyvinvointi taidetyön muutoksessa. Työsuojelurahasto tuki tutkimushanketta (TSR 111253) tutkimus- ja kehitysmäärärahalla sekö elokuvaa tiedotus- ja koulutusmäärärahalla.

Tutkijat Pia Houni ja Heli Ansio osallistuivat elokuvan käsikirjoittamiseen ohjaaja Janne Laihon ja tuottaja Kimmo Koskisen lisäksi.

Elokuvassa esiintyy kuusi Suomen eturivin taitelijaa: kuvataiteilijat Henry Wuorila-Stenberg ja Pauliina Kaasalainen, kirjoittajat JK Ihalainen ja Juha Itkonen sekä näyttelijät Kati Outinen ja Jussi Nikkilä.

Elokuvan ensi-ilta oli marraskuussa 2013. Elokuva on vapaasti katsottavissa osoitteessa www.taiteilijantyo.fi.

Taiteilijan työ on tekstitetty englanniksi, ja sitä on katsottu kymmenissä maissa.

Elokuva on rekisteröity Internet Movie Databaseen ja Reelport.comiin. IMDb on internetin suurin elokuvasivusto, ja Reelport.com elokuvien levittämiseen tarkoitettu palvelu. Sivuston kautta elokuvien tuottajat voivat ehdottaa elokuvaansa koti- ja ulkomaisten elokuvafestivaalien ohjelmistoihin. Lisäksi palvelu on katalogi, jota kautta elokuvien levittäjät voivat itse etsiä sopivia elokuvia levitykseen.
 
 

Toimittaja
Leena Huovila

Taiteilijan työ

www.taiteilijantyo.fi 

Katso myös tutkimus- ja kehityshanke 111253 Taiteilijan hyvinvointi taidetyön muutoksessa

 

Hanketiedot

 • HakijaArtlab Productions Oy
 • ToteuttajaArtlab Productions Oy
 • Lisätietoja
 • Anttoni Palm
  anttoni@artlab.fi
 • Toteutusaika
 • 1.4.2013 - 1.3.2014
 • Arvioitu valmistumisaika
 • 1.3.2014
 • Työsuojelurahaston päätös
 • 18.3.2013
  27 800 euroa
 • Kokonaiskustannukset
 • 43 800 euroa
 • Tulokset valmistuneet 22.8.2014

Aiheluokitus