99214 Kehittämisavustus

Elintarviketeollisuuden suojakäsineiden ja niiden huoltojärjestelmän kehittäminen

5.2.2001

Ensisijaisina suojakäsineiden käyttäjäryhminä ovat elintarviketeollisuuden lastaamoissa, lihanleikkaamoissa, pakkaamoissa ja lähettämöissä työskentelevät henkilöt. Työntekijöiden kylmähaittoja selvittävässä esitutkimuksessa käsien jäähtyminen ja kastuminen koettiin yhdeksi suurimmista ongelmista. Elintarviketeollisuuden käsinetarpeet ovat hyvin moninaiset. Yhteistä eri töissä on yleensä alhainen lämpötila sekä kylmät ja kosteat tuotteet. Käsineiltä vaaditaan esimerkiksi viiltosuojausta, sorminäppäryyden säilymistä ja korkeaa hygieniatasoa. Suojakäsineistä aiheutuvat kustannukset ovat korkeat, sillä toimivan huoltojärjestelmän puuttuessa käsineistä tulee useimmiten kertakäyttöisiä.

Suojakäsineitä on kehitetty usean vuosikymmenen ajan, myös elintarviketeollisuuteen soveltuvia käsineitä on saatavilla. Kaikesta huolimatta vielä on olemassa ongelmia, jotka aiheuttavat työntekijöille epäviihtyvyyttä ja suoranaisia terveyshaittoja sekä lisäävät suojainkustannuksia huomattavasti.

Aluskäsinemateriaaliksi voidaan tutkimuksen perusteella suositella nykyisiä käsineitä paremmaksi sekä laboratorio- että kenttätutkimuksissa osoittautunutta Polycolon-materiaalia. Siipikarjaosastolla tulee olla käytettävistä päällyskäsineistä riittävän suuri kokovalikoima, jotta käsineen istuvuus ja siten sorminäppäryyden säilyminen varmistettaisiin jokaiselle työntekijälle. Vaatetuksen lämmöneristävyydellä sormien lämpötilaan on selvä vaikutus kenttämittausten perusteella.

Toimittaja
Sinikka Luhtasaari

Aineistoa Materials-välilehdellä.

Hanketiedot

  • HakijaAtria Suomi Oy
  • ToteuttajaTyöterveyslaitos, Oulu
  • Lisätietoja
  • ANJA LEHTOLA
    (06) 416 8660
    (06) 416 8740
  • Toteutusaika
  • - 1.3.2000
  • Työsuojelurahaston päätös
  • 29.6.1999
    15 136.91 euroa
  • Kokonaiskustannukset
  • 30 273.82 euroa
  • Tulokset valmistuneet 21.6.2000