Työterveysneuvottelu työhönpaluun tuessa
Matkastipendi
Hanketiedot
Hankenumero
116292
Hakija
Inka Koskela
Toteuttaja
Inka Koskela
Lisätietoja
Inka Koskela
inka.koskela@ttl.fi
Toteutusaika
4.9.2016 - 19.9.2016
Työsuojelurahaston päätös
15.6.2016
1 000 euroa
Kokonaiskustannukset
1 380 euroa
Tulokset valmistuneet
19.9.2016
Tiivistelmä
Matkan tarkoituksena on osallistua pohjoismaisen työn- ja kuntoutuksen asiantuntijaverkoston (Vocational Rehabilitation Fund, VIRK) järjestämään konferenssiin (4th Nordic Conference about Work and Rehabilitation) joka pidetään Reykjavikissa Islannissa 5.–7.9.2016. Konferenssissa pidän kaksi esitystä. Näistä ensimmäinen liittyy käynnissä olevaan Työterveysneuvottelu työhönpaluun tuessa (2015-2018) –tutkimushankkeeseen. Hankkeessa tuotetaan tietoa työterveysneuvotteluun liittyvistä yhteistyökäytänteistä, rakenteista ja muodoista, joita tarvitaan eri tilanteissa ja erilaisissa työhönpaluuprosessin vaiheissa. Konferenssiesityksen tarkoituksena on valottaa tutkimuksen asetelmaan liittyviä valintoja sekä herättää keskustelua tulosten hyödyntämispotentiaalista. Toinen esitys liittyy jo päättyneeseen Kuulovikaisten työssäolon tukeminen. Kuulolaitteen käytön esteet ja edisteet työelämässä –hankkeeseen. Hankkeessa analysoitiin laadullisessa pitkittäisasetelmassa kuulokojeen ensikäyttäjien kuntoutuspolkuja ja kuulokojeen käyttöönottoon liittyvää minäkuvan ja sosiaalisten viiteryhmien murrosta. Konferenssissa käydään keskustelua sekä tutkimuksen että kuntoutuksen, työterveyshuollon, työpaikkojen käytännöistä käsin. Sen anti on suoraan hyödynnettävissä käynnissä olevaan Työterveysneuvottelu työhönpaluun tuessa- hankkeeseen.
Hankkeen vastuuhenkilö
Inka Koskela
Tiedote
Työolosuhteiden mukauttaminen parantaa huonokuuloisen osallistumista työelämään
19.9.2016Kuulokojeen käyttö ja erilaiset työolosuhteiden mukauttamisratkaisut voivat parantaa huonokuuloisten henkilöiden osallistumista työelämään, todetaan tutkimuksessa.
Tutkimuksessa tarkasteltiin kuulokojeen ensikäyttäjien kuntoutuspolkuja noin kahdeksan kuukauden seurantajakson aikana. Tapauksia seuraamalla havaittiin, että kuulokojeen käyttäjän suhtautuminen huonokuuloisuuteen ja kuulokojeeseen vaihteli kielteisestä myönteiseen tilanteesta ja kerrontakontekstista riippuen.
Työsuojelurahaston rahoittamassa Kuulovikaisten työssäolon tukeminen -hankkeessa (TSR 111090) tarkasteltiin erityisesti työelämän esteettömyyttä sekä sosiaalista vuorovaikutusta. Analysoitavana ovat työelämän tilanteet, joissa kommunikaatiokyky on keskeinen selviytymisen edellytys.
Tutkija Inka Koskela esitteli tutkimusta pohjoismaisessa työn ja kuntoutuksen konferenssissa, joka pidettiin Reykjavikissa Islannissa 5.–7.9.2016.
Koskela esitteli Reykjavikissa myös toista, parhaillaan käynnissä olevaa tutkimusta. Työterveysneuvottelu työhönpaluun tuessa –tutkimushanke (http://www.uta.fi/yky/tyoterveysneuvotteluhanke/index.html) on Työterveyslaitoksen ja Tampereen yliopiston yhteishanke.
Hankkeessa tuotetaan tietoa työterveysneuvotteluun liittyvistä yhteistyökäytänteistä, rakenteista ja muodoista, joita tarvitaan eri tilanteissa ja erilaisissa työhönpaluuprosessin vaiheissa. Tulosten pohjalta tuotetaan digitaalinen oppimisohjelma työhön paluuta tukevista ratkaisuista. Oppimisohjelmaa voidaan hyödyntää esim. työpaikoilla työterveysneuvottelutilanteeseen valmistautuessa, työturvallisuus- ja työsuojeluhenkilöstön sekä työterveyshuoltohenkilöstön koulutuksessa.
Työsuojelurahasto on tukenut tutkijan osallistumista konferenssiin matkastipendillä.
Toimittaja
Terhi Friman
Aineisto
Konferenssin verkkosivut: http://www.virk.is/is/fraedsla/radstefna-september-2016
Konferessiesitys: http://www.virk.is/static/files/_2016/d_01_koskela-et.-al._proof_for-publication.pdf