Tutkimus tutuksi -tapaamisen 21.3.2019 aineisto julkaistu netissä

Työpaikoilla monet ihmiset joutuvat kokemaan tai ainakin todistamaan vihapuhetta ja epäasiallista käytöstä. Epäasiallisen käytöksen kohteeksi voi joutua niin työyhteisön sisällä kuin asiakkaan, median tai muiden sidosryhmien toimesta. Miten vihapuhetta ja epäasiallista käytöstä voidaan ehkäistä työpaikoilla ja miten sen kohteeksi joutunutta työntekijää voidaan tukea? Mitkä ovat ne keinot, joilla ongelmaan voidaan tarttua? Muun muassa näistä asioista puhuttiin Työsuojelurahaston Tutkimus tutuksi -tapaamisessa torstaina 21.3.2019.

Tutkimus tutuksi -tapaamisessa Annamari Huovinen Osuuskunta Mediakollektiivista kertoi TJS Opintokeskuksen viestintähankkeesta, jossa tuotetaan helposti saatavilla olevaa tukea ja ratkaisuja työntekijän mediavälitteisen eli sekä perinteisen että sosiaalisen median kautta kohtaaman vihapuheen aiheuttamiin haittoihin. Huovinen kertoi muun muassa siitä, mitä vihapuhe aiheuttaa yhteiskunnassa ja erityisesti työelämässä, miten asiantuntijoiden ja esimiesten kannattaa suhtautua siihen sekä miten sitä voi ehkäistä.  

Johtava konsultti Susanna Kalavainen esitteli Työterveyslaitoksen koulutushanketta, jossa luotiin työpaikkakiusaamisen nollatoleranssi -verkkovalmennus esimiehille. Kalavainen kertoo muun muassa siitä, millaista epäasiallista käytöstä työntekijät kohtaavat työpaikoilla Kalavainen antaa vinkkejä siitä, miten esimies ja työntekijä voivat puuttua epäasialliseen käytökseen ja millaisia keinoja on jo käytettävissä.  

Työsuojeluvaltuutettu Ennamaria Meneses Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoi, miten ja millaisin keinoin HUS:ssa puututaan epäasialliseen käytökseen ja millaista epäasiallinen käytös työpaikalla voi olla.   

Tilaisuuden lopussa järjestettiin paneelikeskustelu, jossa edellä mainitut alustajat keskustelivat muun muassa siitä, miten vihapuheeseen ja epäasialliseen käytökseen voidaan puuttua työpaikalla.

Esitykset:

Annamari Huovisen esitys

Susanna Kalavaisen esitys

Ennamaria Meneseksen esitys

Video:Kesto 2:54

Tallenne: Kesto 1:22:58

Hankkeet:117334 Työpaikkakiusaamisen nollatoleranssi -verkkovalmennus esimiehille ja 118065 Miten kohdata häiritsevää palautetta työssä? Ratkaisut, toimintatavat ja vastuut.